Houten schuttingen zijn nog altijd het populairst

Nederlanders houden er van om in hun tuinen te zitten. Meer dan welke Europeaan of wereldburger dan ook, kiezen wij er voor om in een relaxte stoel in de tuin te gaan zitten als het lekker weer is. Dar komt ook nog eens bij dat Nederlanders gemiddeld genomen de meeste moeite en tijd in hun tuinen stoppen als we dit vergelijken met andere nationaliteiten. Wel houden we van een stukje privacy, vandaar dat we graag een mooie schutting om onze tuin plaatsen. Over het begrip schuttingen gaan we het vandaag uitgebreid hebben.

Schuttingen

In het woord ‘schuttingen’ zit een deel van het woord ‘beschutting’. Het is voor de meesten dus wel duidelijk dat schuttingen er voor zijn om een tuin af te schermen. Hierdoor zit u wat meer beschut en hebt u dus meer privacy in uw eigen stukje buitenruimte. Niet altijd kan dat, omdat over sommige schuttingen alsnog heen gekeken kan worden. Dat kan te maken hebben met de hoogte van de schutting, maar ook met de locatie van uw huis. Als u het onderste appartement in een portiekflatje bezit, kunnen uw bovenburen natuurlijk uitgebreid in uw tuin kijken. Schuttingen helpen dan alleen om wat privacy te winnen als het uw linker- en rechter buren betreft.

Schuttingen van hout

Als ik het woord schutting laat vallen, maakt u waarschijnlijk vanzelf een beeld in uw hoofd. Klopt het dat u nu een schutting van het materiaal hout voor u ziet? Dat zou niet gek zijn, omdat schuttingen van hout verreweg het populairst zijn in ons land. De schuttingen die in bijvoorbeeld tuincentra of bouwmarkten verkocht worden en van hout zijn, blijven vaak ook in houttinten. Bijna niemand kiest er voor om zijn of haar schutting wit, geel of oranje te verven. Op zich logisch, want aan de andere kant van de schutting zit er ook een buurman of buurvrouw die maar net van zo’n kleur moet houden.