Tuinmeubelen in de winter

Tijdens de herfst en winter maken we weinig tot geen gebruik van de tuinmeubelen die op het terras staan. Nou kan je ze gewoon buiten in de tuin laten staan, maar of ze er dan tegen de lente nog mooi uitzien is dan wel de vraag. Zonde! Vooral als je een tuinset hebt staan die wat heeft mogen kosten. Om te zorgen dat ze ook in het volgende tuinseizoen mooi en goed blijven, zijn er een aantal dingen die je kan doen. Lees mijn tips hieronder:

Tuinkussens opbergen

Waarschijnlijk heb je de tuinkussens al wel binnengehaald. Maar voordat je ze echt langdurig opbergt tijdens de winter, is het goed om te checken dat ze schoon én droog zijn. Vocht is namelijk een dooddoener voor tuinkussens. Hierdoor gaan ze schimmelen of verweren. Zitten er nog wat vlekken op van afgelopen zomer? Maak die dan nu nog schoon met een textielspray.

 

Oeps! Zie je toch al wat schimmel of weer in je tuinkussens? Ga dan meteen aan de slag met een oplossing van één kopje bleekwater, 3 liter warm water en een halve kop wasmiddel. Laat de kussens daarna goed drogen door ze bijvoorbeeld aan een waslijn op te hangen. Berg ze pas als ze helemaal droog zijn op en een speciale luchtdoorlatende tas of in een open (!) vuilniszak.

De tuinmeubelen

Dan de tuinmeubels. Hierbij verschilt het per materiaal soort hoe je ze het beste winterklaar kan maken of opbergen. Slim is het om ze voordat je ze opbergt even een kleine schoonmaakbeurt te geven.

 

Teakhout

Je mooie teakhouten tuinset maak je het beste schoon met een sopje met milde (groene) zeep en een zachte borstel. Daarna goed afspoelen en buiten in de zon laten opdrogen. Dek de meubels daarna af met een speciale afdekhoes voor tuinmeubels.


Aluminium of RVS

Maak dit type tuinmeubel schoon met een sopje met vloeibaar wasmiddel. Goed afspoelen en afdrogen met een doek. Dit type tuinmeubel kan het hele jaar onbeschermd buiten blijven staan.

 

Wicker

Gevlochten tuinmeubels van wicker maak je schoon met een normaal sopje. Daarna afspoelen en goed laten opdrogen. Berg ze op onder een speciale afdekhoes tijdens de wintermaanden.

 

Hout

Maak houten tuinmeubelen schoon met een mild wasmiddel en een zachte borstel. Berg ze daarna op in de schuur of het tuinhuis, of plaats er een afdekhoes overheen.

 

IJzer

Afnemen met water en zeep is voldoende. Zet ze daarna in de was om ze goed te polijsten. Let ook goed op eventuele roestplekken en kijk of je deze nog kan behandelen.

 

Voor speciale tuinmeubelreinigers of afdekhoezen kan je terecht bij een tuinmeubel speciaalzaak. Laat je goed informeren over welk type bedoeld is voor jouw tuinset en het materiaal. Zo geniet je er ook straks in het voorjaar en de zomer weer volop van.